Cornus mas
Opis
Drieň jedlý je opadavý ker alebo malý strom, ktorý môže dosiahnuť výšku od 3 do 6 metrov. Má štíhle, vzpriamené konáre a hustú korunu. Kôra je sivohnedá s jemnými prasklinami. Listy sú jednoduché, kopijovité, dlhé približne 5–12 cm, so zúbkovaným okrajom a majú tmavozelenú farbu. Na jeseň sa sfarbujú do žltooranžova.
Listy
Listy sú jednoduché, kopijovité, so zúbkovaným okrajom. Sú dlhé asi 5–12 cm, široké približne 2–4 cm, tmavozelené na vrchu a svetlejšie na spodnej strane. Na jeseň sa menia na žlté alebo oranžové.
Kvety
Kvet je drobný, žltý alebo zelenkavý, usporiadaný v strapcoch alebo hroznovitých súkvetiach. Kvety kvitnú skoro na jar, ešte pred rozvinutím listov, a majú štyri korunné lupene.
Plody
Plody sú červené až oranžové bobuľky s priemerom asi 1 cm. Obsahujú jedno semeno a dozrievajú na jeseň. Plody sú jedlé a majú sladko-kyslú chuť.
Výskyt
Pôvodne je rozšírený v strednej a juhovýchodnej Európe a na Malej Ázii. Rastie najmä na suchších, slnečných miestach, na kamenistých alebo hlinitých pôdach. Často ho nájdeme v lesostepných oblastiach či ako okrasný ker v záhradách.
Použitie
Plody sú jedlé a využívajú sa na výrobu džemov, štiav alebo likérov. V minulosti sa z nich pripravovali aj tradičné pokrmy či kompóty. Okrem toho má drevo drieňa jedlého využitie v remeselných prácach. Rastlina má aj okrasnú hodnotu pre svoju žiarivú jesennú farbu listov a dekoratívne kvety.
Rozdiely medzi drieňom krvavým a drieňom jedlým
Kritérium Drieň krvavý (Cornus sanguinea) Drieň jedlý (Cornus mas)
Vzhľad Opadavý ker alebo malý strom, výška 2–4 m, Strom alebo ker, výška 3–7 m,
s červenými alebo tmavočervenými výhonkami s žltými kvetmi na jar a žltými plodmi
Listy Striedavé, kopijovité, zubaté, tmavozelené, Striedavé, kopijovité, zubaté, svetlejšie zelené;
na jeseň sa sfarbujú do oranžovo-červena na jeseň sa sfarbujú do žlto-oranžových odtieňov
Kvety Biele alebo krémové kvety v húževnatých Žlté kvety usporiadané v strapcoch na jar
strapcoch na jar
Plody Čierno-modré bobule, dozrievajú v lete, Červené alebo žlté bobule, dozrievajú na jeseň,
sú jedovaté pre ľudí ale obľúbené pre vtáky jedlé a majú výraznú chuť
Použitie Okrasný ker, vhodný na živé ploty; Plody sa používajú na výrobu džemov,
plody sú jedovaté pre ľudí štiav alebo ako liečivá rastlina
Rozdiely vo využití
Drieň krvavý je hlavne okrasný ker s dekoratívnymi červenými výhonkami a plodmi. Plody sú jedovaté pre človeka.
Drieň jedlý má jedlé plody a využíva sa v kuchyni aj v ľudovej medicíne.
Aké druhy drieňov ešte existujú?
Medzi ďalšie známe druhy drieňov patria:
Drieň obyčajný (Cornus officinalis) – pôvodom z Ázie, má žlté kvety a červené plody.
Drieň čínsky (Cornus officinalis var. chinensis) – podobný drienu obyčajnému.
Drieň biely (Cornus alba) – okrasný ker s bielymi alebo ružovkastými kvetmi a farebnými výhonkami.
Drieň červený (Cornus sanguinea 'Midwinter Fire') – odroda s výrazne červenými výhonkami počas zimy.