Castanea sativa
Opis
Gaštan jedlý je veľký, mohutný strom, ktorý môže dosiahnuť výšku až 30 metrov. Má širokú, rozložitú korunu a pevné, hrubé konáre. Je známy svojimi jedlými plodmi a využívaním v gastronómii aj v tradičnej medicíne.
Listy
Listy sú dlhé, úzke, kopijovité a zúbkované na okraji. Sú tmavozelené, lesklé a striedavé na konároch. Na jeseň sa sfarbujú do žltooranžových odtieňov.
Kvet
Kvitne na jeseň, zvyčajne v septembri alebo októbri. Kvet je drobný, svetlý, usporiadaný v strapcoch alebo hroznoch. Sú príjemné pre opeľovače a majú jemnú vôňu.
Plody
Plody sú veľké, hruškovité alebo okrúhle, chránené tvrdou, tŕnistou šupkou. Po dozretí sa šupka otvorí a odhalí jedlé jadro – gaštanové jadro, ktoré je sladké a jedlé. Gaštany sa zbierajú na jeseň a používajú sa v kuchyni.
Pôvod
Gaštan jedlý pochádza zo Stredomoria a západnej Ázie. Jeho pestovanie má dlhú históriu v Európe, najmä v Taliansku, Španielsku a Francúzsku.
Výskyt
V Európe je rozšírený najmä v stredomorských oblastiach, v záhradách, parkoch a na poliach. Preferuje hlinité, dobre odvodnené pôdy a slnečné stanovištia.
Použitie
Gaštany sa používajú v kuchyni na pečenie, varenie a pečené ako snack. Môžu sa pridávať do polievok, pečiva alebo sa používajú na výrobu múky. Okrem toho sa využívajú v tradičnej medicíne na liečbu rôznych ochorení, napríklad na posilnenie organizmu alebo na liečbu tráviacich problémov.