Sorbus aucuparia
Opis
Jarabina vtáčia je stredne veľký strom alebo ker, ktorý môže dorásť do výšky približne 10 až 15 metrov. Má vzpriamenú, rozložitú korunu a štruktúrovanú kôru, ktorá je sivobiela alebo šedohnedá s jemnými prasklinami. Jej konáriky sú tenké a často pokryté hustým chmýřím.
Listy
Listy jarabiny sú zložené, vyrastajú v pároch alebo v skupinách po tri, majú elipsovitý tvar s ostrými koncami. Sú tmavozelené na vrchu a svetlejšie na spodnej strane, majú zubaté okraje a sú dlhé približne 8–15 cm. Na jeseň sa listy sfarbujú do žlto-oranžových odtieňov.
Kvety
Jarabina kvitne na jar, obvykle v máji alebo júni. Jej kvety sú biele, drobné a zhromaždené v hustých strapcoch (kvitnúcich latách). Kvet má príjemnú vôňu a priťahuje opeľovače ako včely a motýle.
Plody
Plody sú malé, okrúhle bobule s priemerom asi 6–8 mm. Sú oranžovo-červené až červené, dozrievajú na jeseň a zostávajú na strome aj počas zimy. Obsahujú jedovaté látky, ale sú obľúbené medzi vtákmi.
Pôvod
Jarabina pochádza z Európy a severozápadnej Ázie. Je to pôvodná rastlina v týchto oblastiach a patrí medzi bežné druhy lesov i parkov.
Výskyt
Vyskytuje sa najmä na horských lúkach, lesných okrajoch, skalnatých miestach či na slnečných stanovištiach. Uprednostňuje kyslé alebo neutrálne pôdy a je odolná voči mrazu aj vetru.
Použitie
Plody jarabiny sa tradične používajú na výrobu marmelád, štiav alebo likérov. Listy môžu byť využité ako liečivá rastlina v ľudovej medicíne. Okrem toho je jarabina cenená ako okrasná rastlina pre svoju farebnú jeseňovú farbu a dekoratívne plody. V minulosti sa jej drevo používalo na výrobu rôznych remeselných predmetov.
Rozdiely medzi jarabinou vtáčou a jarabinou oskorušovou
Kritérium Jarabina vtáčia (Sorbus aucuparia) Jarabina oskorušová (Sorbus domestica)
Výška 10–15 metrov 10–20 metrov
Kôra Sivobiela alebo šedá, jemne praskajúca Sivobiela alebo šedohnedá, hlboko praskajúca
Listy Zložené, elipsovité, zubaté okraje, Zložené, kopijovité alebo elipsovité, zubaté okraje,
tmavozelené na vrchu tmavozelené na vrchu
Kvety Biele, drobné strapce, kvitnú na jar Biele, drobné strapce, kvitnú na jar
Plody Červené až oranžové bobule, dozrievajú na jeseň, Hnedo-čierne alebo tmavohnedé bobule,
jedovaté pre ľudí (ale obľúbené vtákmi) dozrievajú na jeseň, jedlé po spracovaní
Použitie plodov Zriedka konzumované čerstvé; Jedlé čerstvé alebo sušené;
používajú sa na džemy a likéry po spracovaní využívajú sa v kuchyni i v ľudovej medicíne
Druhy jarabín (druhy rodu Sorbus)
Rod Sorbus zahŕňa množstvo druhov a poddruhov. Medzi najznámejšie patria:
Sorbus aucuparia – Jarabina vtáčia
Sorbus domestica – Jarabina oskorušová
Sorbus aria – Jarabina biela (alpská)
Sorbus torminalis – Javorovec torminalis (tiež známy ako „divoký javor“)
Sorbus intermedia – Stredná jarabina
Sorbus americana – Severská jarabina (americký druh)
Sorbus decora – Dekoratívna jarabina (americká)
Sorbus aucuparia var. edulis – Ovocná forma jarabiny vtáčej
Existuje ešte mnoho ďalších menších druhov a poddruhov rozšírených hlavne v Európe a Severnej Amerike.